HTML

200 szó

Kismaros, Nagymaros, Verőce, és a Dunakanyar kritikus szemmel nézve. Minden, ami jó és rossz.

Friss topikok

Kell-e nekünk a német?

2012.03.10. 09:18 kétszáz szó

Verőcén, Nagymaroson, Kismaroson 2010-ben megalakultak a német kisebbségi önkormányzatok. Kulturális és hagyományőrző programjaikkal gazdagítják és színesítik a települések kulturális életét. Német nyelvtanfolyamokat szerveznek, tartják egymással a kapcsolatot.

Nagymaroson és Zebegényben (ahol viszont nem alakult  nemzetiségi önkormányzat) nemzetiségi iskola működik. Kismaroson most kérték a szülők a nemzetiségi nyelvoktatás beindítását az iskolában, az óvodában ez már régóta jól működik.  Olvasom azonban a Kikiáltóban, hogy meglehetősen nagy vihart kavart a szülők ilyen irányú kérése.

Beszéltem a napokban egy asszonnyal, aki hónapok óta keres munkát a környéken. Azt mondja, ahol nyelvtudást írnak elő, ott elsősorban német, szlovák, román és orosz nyelvet ismerőket keresnek. Ez meglepő, hiszen az angol mindenhol nyerőnek látszik. Mégis, a nyelvek sorából az következik, hogy munkát elsősorban a környező országokkal kiépített piac adhat. Hallottam, hogy amióta megnyílt  a nyugati munkaerőpiac, ugrásszerűen megnőtt a németül tanulni akarók száma. Ezekre a nyelvtanfolyamokra főleg felnőttek jelentkeztek, akik a bőrükön érzik a német nyelvtudás hiányát.

Akkor miért van ekkora ellenállás a német nyelvvel kapcsolatban Kismaroson? Csak örülnünk kell, hogy a szülők belátták: nem feltétlen az angol nyelvtudás az egyedüli üdvözítő megoldás. A német nyelv nem könnyű, azonban ismerete mellett hipp-hopp könnyedén megtanulható az angol.

Láttam már ilyet, nem is egyet.  

Libikóka

Szólj hozzá!

Címkék: német iskola Nagymaros Kismaros Libikóka

A bejegyzés trackback címe:

https://200szo.blog.hu/api/trackback/id/tr474301391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása